دسامبر 19, 2020
«جانبو» و نگاههای مثبتش
در چند روز گذشته یکی از وکلای دادگستری خبر داد که آزادی حدود 100 نفر از معترضین آبان در گروی رضایت مدیریت فروشگاه جانبو است. جانبو مُشتی از خروارِ سرمایهگذاران با دید “مثبت” است. آنان به همه چیز با دید مثبت نگاه میکنند و همیشه در حال محاسبهاند که چگونه سودشان مثبتتر شود. قرارگیری آنان در جایگاه شاکی، در قضاوتخانهی جمهوری اسلامی کاملاً بهجاست. آنان هرگاه که از میزان چپاولشان راضی نبودند، به زور قهری حاکمیت دل بستند.
«جانبو» و نگاههای مثبتش
در چند روز گذشته یکی از وکلای دادگستری خبر داد که آزادی حدود 100 نفر از معترضین آبان در گروی رضایت مدیریت فروشگاه جانبو است. البته علی مجتهدزاده در پی اعلام این خبر از دولت نیز درخواستی داشت؛ «صاحب این شرکتها خارجیه و ترکیهایه، اومده اینجا سرمایهگذاری کنه، اینجا کلی آسیب دیده. بعد دولت واقعاً باید باهاش یک همراهی بکنه. حالا در زمینهی این که تهاتری باهاش بکنه. چون نگاهشون هم نگاه مثبتیه. بدهیهای مالیاتیشون رو کمکی بکنه». سرمایهگذار مذکور به راستی نگاهی مثبت اتخاذ کرده و میخواهد از نمد اعتراضات، کلاه بخشودگی مالیاتی برای خود بدوزد.
فروشگاه جانبو در سال 2011 تاسیس شده و در حال حاضر صدها شعبه در سراسر ایران دارد. این فروشگاه یکی از زیر مجموعههای هولدینگ «حیات کیمیا» است که در ایران با عنوان شرکت «اورست مدرن پارس» فعالیت میکند و فروشگاههای زنجیرهای نظیر جانبو یکی از عرصههای فعالیتشان است. یکی از ویژگیهای هولدینگ حیات که صاحبانش به آن میبالند، شیوه مدیریتی این مجموعه به کمک نرمافزار مدیریتی SAP است که آنان را در لحظه، در جریان کوچکترین تراکنشهای زیرمجموعههای خود قرار میدهد. فی المثل اگر کسی در شعبهی تهرانپارس- زهدی (نبش کوچه گلها) در فروشگاه جانبو یک بسته شکلات بخرد، مدیریت در استانبول متوجه خواهد شد. شاید همین شیوه مدیریتی به سرمایهگذار این دید مثبت را داده که آزادی امثال پیمان غلامی در گروی بخشودگی مالیاتی شرکتش باشد. پیمان غلامیای که به خاطر دزدیدن یک بسته شکلات از همان شعبهی تهرانپارس 75 روز زندان بود، با وثیقه 600 میلیون تومانی موقتاً آزاد شد و حال منتظر حکم 8 سال حبس و 74 ضربه شلاق است.
جانبو مُشتی از خروارِ سرمایهگذاران با دید “مثبت” است. آنان به همه چیز با دید مثبت نگاه میکنند و همیشه در حال محاسبهاند که چگونه سودشان مثبتتر شود. قرارگیری آنان در جایگاه شاکی، در قضاوتخانهی جمهوری اسلامی کاملاً بهجاست. آنان هرگاه که از میزان چپاولشان راضی نبودند، به زور قهری حاکمیت دل بستند. کارآفرینانی که هر روز عدهی بیشتری را زیر یوغ استثمار خود میکشند و زمانی که با واکنش استثمارشوندگان مواجه شوند، پشت شلاق حاکمیت باز هم محاسبهی سود میکنند. جایگاه فرودستان نیز در این دادگاهها مشخص است. این برهمزنندگان نظم موجود یا باید سالها گوشهی زندانها بمانند، یا منتظر عفو و بخشش «بزرگان» باشند. آقای وکیل نیز کاملاً در جایگاهی که باید قرار گرفته. او که در جریان قیام آبان «ردپای گروههای سازمانیافته تروریستی» برایش عیان بود، باید هم در حال حاضر چشم امید به «تهاتر» حاکمیت و سرمایهدار داشته باشد. او قرار است واسطهای باشد که بزرگان پس از «همیاری» با یکدیگر در حق فرودستان بزرگی کنند. گرچه این جایگاهها در دادگاههای جمهوری اسلامی تثبیت شده است، اما دیر نیست روزی که همین دادگاهها، فروشگاهها و پااندازانِ همیاریشان در خشم معترضان دود شوند و به هوا بروند.
«متن از گروه نویسندگان #سرخط»