جولای 17, 2022
دریاچه ارومیه در یک قدمی مرگ
طبق آخرین برآوردها ۹۵ درصد آب این دریاچه خشک شده است. در دو دههی گذشته به طور میانگین هر سال ۴۰ سانتیمتر از ارتفاع دریاچه ارومیه کاسته شده است.
دریاچه ارومیه در یک قدمی مرگ
طبق آخرین برآوردها ۹۵ درصد آب این دریاچه خشک شده است.
در دو دههی گذشته به طور میانگین هر سال ۴۰ سانتیمتر از ارتفاع دریاچه ارومیه کاسته شده است.
گسترش سدسازی، افزایش چاهای مجاز و غیرمجاز، افزایش سطح زیر کشت برای محصولات آببر و پروژههای انتقال آب مهمترین دلایل خشکی دریاچه ارومیه در این دو دهه است.
تناقض در اظهارنظرهای مسئولین بر سر تعداد سدهای ساخته شده و یا در حال ساخت بر حوزهی آبریز دریاچه ارومیه، فراوان است و عملا هر یک از مسئولین استانی و کشوری عدد متفاوتی ارائه میدهد. آمارهای ارائه شده شامل اعدادی بین ۱۱ تا ۷۴ است. در مورد چاههای مجاز و غیرمجاز در سال ۸۹ مجلس قانونی به تصویب رساند که چاههای غیرمجاز حفر شدهی پیش از سال ۸۵ مجوز قانونی شدن بگیرند. در مهرماه سال گذشته، مدیر شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی گفت ۵۸ هزار حلقه چاه در استان وجود دارد که ۲۰ هزار از آنها مربوط به پیش از سال ۸۵ است و طبق قانون برای آنها مجوز صادر میشود. همچین او از وجود ۳۷ هزار حلقه چاه مجاز نیز خبر داد. در مورد کشاورزی نیز سطح کشت محصولات به خصوص باغهای سیب افزایش چشمگیر داشته است در صورتی همچنان به شیوهی سنتی آبیاری میشود. همچنین وجود ۵ کارخانهی سیمان در این استان نیز در خشکی دریاچه ارومیه بیتاثیر نبوده است.
گفته میشود بین سالهای ۱۳۹۳ الی ۱۴۰۰ حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان بودجه برای احیای این دریاچه تخصیص داده شده، اما با توجه به وضعیت فعلی دریاچه مشخص است که این بودجه به کجا رفته است.
پیشبینی میشود در صورت خشک شدن احتمالی این دریاچه و ظهور بادهای نمکی و بارش باران نمک، جمعیتی حدود ۱۳ الی ۱۵ میلیون نفر در استانهای مختلف همجوار، مجبور به ترک محل زندگی خود شوند.