ژانویه 25, 2023
گفتگوی امتداد با دکتر ناصر زرافشان در ارتباط با پروندههای امنیتی در قوه قضاییه
وکلای مورد اعتماد رئیس قوه قضائیه اصلا به چه معناست؟/ وکیل باید قانونی انتخاب شده و مورد اعتماد قانون و موکل خود باشد/ این تبصره نه مبنای قانونی دارد و نه مبنای خردمندانه/ کار کانونهای وکلا، تنها پول گرفتن و تمدید پروانه سالانه و چسباندن تمبر نیست!/ انتخابات کانونهای وکلای دادگستری زیر سیطره نظارت استصوابی صورت میگیرد
زرافشان، حقوقدان و وکیل با سابقه دادگستری در گفتگو با امتداد:
امتداد-محمد جعفری:
اعمال تبصره ذیل ماده ۴۸(وکلای مورد اعتماد رئیس قوه قضائیه) در پروندههای امنیتی، این روزها به یکی چالشهای جدی متهمان و خانوادههای آنها بدل شده و بسیاری از شهروندان با مشکلات جدی بر سر انتخاب وکیل دست و پنجه نرم میکنند.
ناصر زرافشان، حقوقدان و وکیل با سابقه دادگستری در گفتگویی با امتداد، ضمن اشاره به تبعات و پیامدهای اعمال این تبصره در پروندههای قضائی، اظهار داشت: مرجعی که قانون برای تعیین صلاحیت وکیل تعیین کرده، کانون وکلاست. وقتی به وکیل پس از انجام تشریفات قانونی و ترتیباتی که قانون مقرر کرده، پروانه وکالت میدهند، یعنی صلاحیت وکالت کردن را دارد. بین کسانی هم که این پروانه را در دست دارند، هیچ مبنای قانونی نیست که بخواهیم اعمال تفکیک داشته باشیم.
اگر وکیل صالح نیست، اگر نباید پرونده را ببیند، اگر نامحرم است، هر اگر دیگری در کار است، نباید به او پروانه بدهید. وقتی این ترتیبات به وسیله کسانی که اهل قضا هستند در قانون مقرر شده، مبنای پروانه، چیزی جز احراز صلاحیت شخص برای انجام امر وکالت نیست.
وکلای مورد اعتماد رئیس قوه قضائیه اصلا به چه معناست؟
بنابراین من به شخصه به هیچ عنوان مبنای تبصره ذیل ماده ۴۸ را درک نمیکنم. این تبصره نه مبنای قانونی دارد و نه مبنای خردمندانه. منتها زور آقایان میرسد و در عمل آن را اعمال میکنند! در چنین وضعی، موکلین نیز نباید انتظار چندانی از قانون و منطق داشته باشند. ما در این بین حیرانیم که چگونه به مراجعین خود بگوییم که به عنوان وکیل، کار چندانی از ما ساخته نیست.
وکلای مورد اعتماد رئیس قوه قضائیه اصلا به چه معناست؟ وکیل باید قانونی انتخاب شده و مورد اعتماد قانون و موکل خود باشد. چیز دیگری درباره این تبصره ندارم که بگویم!
استقلال کانونهای وکلا از خیلی وقت پیش دیگر از بین رفته است. کانونهای وکلای دادگستری بدون رودربایستی هیچ توانایی ندارند. اینکه روی کاغذ چه توانایی دارند، یک بحث است و اینکه در عمل، موجودیت آنها چه کارکردی دارد، بحث دیگری بوده که پاسخ آن؛ هیچ است!
کار کانونهای وکلا، تنها پول گرفتن و تمدید پروانه سالانه و چسباندن تمبر نیست!
کار کانونهای وکلا، تنها پول گرفتن و تمدید پروانه سالانه و چسباندن تمبر نیست! فرد به فرد اعضای آن به عنوان کل واحد نیز، وظایفی در راستای حفاظت و صیانت از حقوق دموکراتیک مردم در جامعه بر عهده دارند. این مسئله که در کل مغفول و فراموش شده است. تعارف را باید کنار بگذاریم و به ناتوانی و در معرض نفوذ بودن کانونها اعتراف کنیم.
انتخابات کانونهای وکلای دادگستری زیر سیطره نظارت استصوابی صورت میگیرد
سالهای سال است که آن تتمه استقلال و اعتبار کانونها که یادگار دکتر مصدق بوده در معرض از بین رفتن قرار گرفته و در واقع از بین هم رفته است. متاسفانه این کانونها تحت مدیریت کسانی قرار دارند که اسما انتخاب میشوند ولی در واقع، فعل و انفعالات دیگری در کار است. به عبارت دیگر، انتخابات کانونهای وکلای دادگستری زیر سیطره نظارت استصوابی صورت میگیرد.